GEWAPEND MET SCHOONHEID - vrouwen en macht sinds de Middeleeuwen

In het Muiderslot is de tentoonstelling ‘Gewapend met Schoonheid’ te zien waarin de machtsmiddelen van de vrouw centraal staan.
Van 21 april t/m 31 oktober 2018 wordt de vaak onzichtbare macht van invloedrijke vrouwen uit de Hollandse geschiedenis uit de doeken gedaan.

 

GEWAPEND MET SCHOONHEID - vrouwen en macht sinds de Middeleeuwen

Vrouwen en macht
Bezoekers aan de tentoonstelling worden aan het denken gezet over de middelen die vrouwen konden én kunnen gebruiken om hun invloed aan te wenden. Dit gebeurt aan de hand van thema’s als diplomatie, sociale netwerken, het huwelijk, de vrouw als moeder, vrouwelijke schoonheid en mode & sieraden. 

Iconen
Bekende vrouwen uit de Hollandse geschiedenis - zoals Jacoba van Beieren, Maria Tesselschade, Belle van Zuylen en Aletta Jacobs – komen tot leven aan de hand van unieke historische objecten. Zij zijn of waren voor velen een inspiratiebron, een rolmodel. Naast de historische werkelijkheid is er in de tentoonstelling ook aandacht voor de geromantiseerde levensverhalen van deze iconische vrouwen in literatuur, film en kunst. Zo komen feit en fictie tegenover elkaar te staan en blijkt of de mythe rond deze iconen stand kan houden. 

Daarnaast heeft Muiderslot drie hedendaagse Nederlandse kunstenaressen gevraagd hun visie op macht en vrouwen te geven (Ella Siekman, Jenny Ymker en Isabelle van Zeijl). Zij maken speciaal voor de tentoonstelling nieuw werk, waarin zij spelen met het historische verhaal over ‘sterke vrouwen’ en waarin zij het thema ‘vrouw en macht vandaag’ interpreteren.

Jenny Ymker kennen we van de AV in Amsterdam, waar zij een presentatie gaf over haar werk,en waar ze haar gobelins toonde. Speciaal voor deze tentoonstelling maakte ze het werk "Escape".

Jenny Ymker

Kijk hier voor meer informatie